X-import.hu

Osztrák gépjármű behozatal

Xedik Import Kft.

 

1191 Budapest, Üllői út 206.

Adószám: 32180197-1-13

honositas@x-import.hu

Jól tudja? biztos? tesztelje tudását!

MENNYIBE FOG KERÜLNI?

Kiszámoljuk Önnek!

MENNYIBE FOG KERÜLNI?

Kiszámoljuk Önnek!

Miért érdemes Ausztriából behozni?

Az  osztrák használtautópiac évtizedek óta meghatározó szerepet játszik hazánkban, mivel a klasszikus autóexportőr országok közül Ausztria helyezkedik el hozzánk a legközelebb. Emellett nagyon sok magyar dolgozik Ausztriában, akik saját részre, vagy rokonaiknak, ismerőseiknek nagy számban hoznak haza autókat és motorokat.

Gyakori célpont, amennyiben spórolni szeretnénk az autó behozatalának átfutási idejében és a hazaszállítási költségek tekintetében is kedvezőbb a rövidebb távolságnak köszönthetően.

A gépjárművek előzetes megtekintése is sokkal egyszerűbb, ezért is praktikus Ausztriát választanunk, akár továbbértékesítésről, akár saját részre való vásárlásról van szó.

Nézzük hát meg milyen jármű kategóriákat érdemes szemügyre vennünk Ausztriában!

Osztrák használt gépjármű piac közelsége

Az osztrák használtautópiacon hasonló számú járművet találhatunk, mint a magyar portálokon. Nemrég 6 különböző osztrák használtautó értékesítő oldalt hasonlítottak össze az ajánlatok száma és a felhasználói felület kezelhetőségének könnyedsége alapján. Az összehasonlításban a willhaben.at állt az első helyen, majd hozzá közelítő pontszámmal az autoscout24.at végzett. Emellett a gebrauchtwagen.at és automobile.at oldalakat érdemes megtekinteni, ha osztrák autót vásárlásán gondolkodunk.

Osztrák autó import és behozatal

Az eladó autók csaknem negyed részét teszik ki a rendkívül népszerű SUV (városi terepjáró) típusú járművek, emellett érdemes megnézni a kishaszonjárműveket, illetve a családi autók (kombik, egyterűek) választékát.

Osztrák elektromos autók piaca

Németországhoz hasonlóan Ausztriában is prioritás a környezetbarát járművek terjesztése. 2020. július 1-től a korábbi 3000 helyett már 5000 euró támogatást kaphatnak, akik elektromos autót vásárolnak, ezért rohamos növekedésnek indult az értékesített villanyhajtással ellátott járművek száma.

Ugyan még csak pár százalékát teszik ki az elektromos és hibrid típusok Ausztria gépjárműállományának, a kedvezményeknek és a különböző kiváltságoknak köszönhetően (mint például a buszsáv használatának engedélye és a helyenként magasabb sebességkorlát) országszerte egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert.  
Jelenleg 11.000 darab elektromos és hibrid autó közül válogathatunk a willhaben.at oldalon, azonban előreláthatólag ez a szám a következő években sokkal magasabb lesz. 

Osztrák motorok piaca

Ausztriát a sokféleség szempontjából nehéz felülmúlni. Az országban kiépített, kiváló minőségű úthálózat áll rendelkezésre a motorozás szerelmeseinek. Rengeteg szerpentin, kanyarok, gyönyörű kilátás, az Alpok varázsa – ki ne élvezné ezt a szabadságot?

2020-ban összesen 570 760 motorkerékpárt tartottak nyilván az osztrák közúti forgalomban. Az utóbbi 20 éven belül több mint kétszeresére nőtt számuk, illetve az előrejelzések szerint a jövőben is hasonlóképp növekedni fog.
A legnépszerűbb kategória, melyből a legtöbb található az országban, az L3e járműkategóriába tartozó motorkerékpárok.

Jelenleg több, mint 20.000 eladó motorkerékpár közül válogathatnak az érdeklődők a willhaben.at oldalon, robogóktól kezdve, choppereken át, egészen a túramotorokig.

OSZTRÁK GÉPJÁRMŰ ELŐÉLET LEKÉRDEZÉS

Osztrák lízing autók piaca

Az osztrák lízingtársaságok szövetségének adatai szerint a vállalatok egyre szívesebben veszik igénybe a teljeskörű szolgáltatást nyújtó lízingajánlatokat. A jelenlegi adatok szerint 5-ből 2 autó esik ebbe a kategóriába, azaz minden harmadik autó biztosan lízingelt.

Osztrák lízing autó

Az osztrákok számára rendkívül kedvezőek a lízingajánlatok magánszemélyként is, hiszen nem a tulajdonszerzés áll a központban, ha autókról van szó, sokkal inkább az, hogy minden 2-3. évben vadonatúj modellt vezethessenek.
Miután a rendszeresen karbantartott járműveket visszaveszik, különböző portálokon, rendszerint aukció formájában eladásra kínálják azokat.

Amennyiben egy egykori lízingautó után kutatunk, érdemes megtekinteni az exleasingcar.at oldalt.

Osztrák járművek hazaszállítása

Annak ellenére, hogy Ausztria itt van a szomszédban, a megvásárolt jármű hazaszállítása nem annyira egyszerű, mint ahogy elsőre tűnik. Ennek oka, hogy Magyarországgal ellentétben Ausztriában a rendszám nem a járműhöz, hanem annak tulajdonosához tartozik. A megvásárolt járművet tehát rendszám nélkül fogja nekünk átadni a tulaj vagy eladó.

A hazaszállításra négy lehetőség létezik:

  • hazaszállítás a jármű saját eredeti rendszámával
  • hazaszállítás osztrák export rendszámmal
  • hazaszállítás magyar „I” rendszámmal
  • hazaszállítás tréleren

Hazaszállítás eredeti osztrák rendszámmal

Osztrák rendszám

Ez a lehetőség elsősorban azok számára áll nyitva, akik már kint éltek Ausztriában és saját osztrák autójukat vagy egyéb járművüket szeretnék hazahozni, illetve azoknak, akik jó ismerőstől veszik, vagy rokontól kapják ajándékba a járművet.

Aki saját autójával költözik haza, előtte mindenféleképpen egyeztesse a kinti helyi hatóságokkal a kijelentéssel kapcsolatos teendőket! Erről bővebben a hazatelepülőknek szóló részben írunk.

Ha Ausztriában élő ismerőstől vagy rokontól kapjuk az autót, ebben az esetben bizalmi kérdés, hogy beleegyezik-e, hogy az ő rendszámmal jöjjünk haza. Ameddig az ő rendszáma van az autón, addig az ő kötelező felelősség biztosítása él, és bármilyen bírság esetén (pl.: gyorshajtás) ő fizet.

Ha rokontól kapunk autót, olvassuk át az ajándékozásra vonatkozó tudnivalókat.

Gépjármű ajándékozás szabályai

Hazaszállítás osztrák export rendszámmal

Osztrák export rendszám

Az export rendszám (vagy „zoll” rendszám) lényege, hogy a külföldi vevő haza tudja hozni a járművet. A dolog tehát úgy működik, hogy amikor megvesszük az autót, a tulaj leszedi a saját rendszámát, de kiváltunk a saját nevünkre egy ideiglenes rendszámot. Az osztrák exportrendszám a fenti képen látható meghatározhatatlan színű.

Minden export rendszám mögött kell, hogy legyen egy érvényes osztrák kötelező biztosítás, amely a rendszám érvényességének idejére szól. Az osztrák exportrendszámon egy plecsni jelzi az érvényességi időt. A plecsnin lévő dátumnak, az export rendszámhoz tartozó ideiglenes forgalmi engedélyen lévő érvényességi dátumnak és a rendszám mellé kapott biztosítási kötvényen lévő dátumnak meg kell egyeznie!

Az osztrák export rendszám kiváltása számos buktatóval jár. Ha valaki osztrák export rendszámmal készül autót hazahozni, javasoljuk, hogy küldjön nekünk egy e-mailt az alábbi e-mail címre, és elküldjük a lényeges tudnivalókat. Az e-mail tárgymezőbe azt írja, hogy „Osztrák export rendszám”. 

Hazaszállítás magyar "I" rendszámmal

Aki esetleg nem tudná, a korábbi „P” rendszámot 2022. július-jén felváltotta az „I” rendszám. 

A korábbi „P” rendszámmal ellentétben az „I” rendszámhoz tartozik egy ideiglenes forgalmi engedély, így nagyobb eséllyel fogadják el külföldön is. Arról sajnos nincs megfelelő mennyiségű információnk, hogy Ausztriában lehet-e probléma közúti ellenőrzésnél az „I” rendszám használatból, ezt mindenkinek saját belátására bízzuk.

p-rendszám igénylés

Aki „I” rendszám bérlésen gondolkozik, előtte kérdezze ki rendesen azt, akitől a rendszámot fogja bérelni. Az „I” rendszám bérlés számos kockázatot hordoz, amikre fel kell jól készülni.

I rendszám

Osztrák jármű hazaszállítása tréleren

A legkényelmesebb és legbiztosabb módja osztrák autó hazaszállítása a tréleres szállítás. 

Autómentés

A tréler rakomány biztosítással rendelkezik, tehát nyugodtan alhatunk. Az általunk preferált trélereseknek nyomkövető is van a járművén, tehát folyamatosan tudjuk követni a jármű útját.

ajánlatot tréleres szállításra az alábbi űrlap kitöltésével kérhet:

saját jármű hazahozatala ausztriából

Ha kint élt Ausztriában és a már kint is saját néven lévő autóját vagy egyéb járművét szeretné hazahozni, az Ön esete több szempontból speciális.

Mik ezek a szempontok?

  • az adásvételi szerződést tudjuk Önnek egy egyszerű nyilatkozattal pótolni
  • az autó osztrák forgalomból kivonátásáról Önnek kell gondoskodni
  • az osztrák kötelező biztosítás megszűnése nem mindig történik meg magától
  • a magyarországi vagyonszerzési illeték alól mentességet tudunk kérni az Ön számára

Kell-e bemutatnia adásvételi szerződést?

Alapesetben a magyarországi forgalomba helyezéshez kötelező a jármű tulajdonjog megszerzését igazoló magyar nyelvű adásvételű szerződés és/vagy számla.

Osztrák saját autó hazahozatal

Értelemszerűen az, aki osztrák lakosként kint vette az autóját, nem írt magyar nyelvű adásvételi szerződést az eladóval.

Éppen ezért rendszeresítettünk egy egyoldalú nyilatkozatot, amelyet elfogadnak a magyar hatóságot a tulajdonszerzés alátámasztására. Ha Ausztriából hazatelepülőként velünk honosítja osztrák autóját, ezen nyilatkozatot csak alá kell írnia, nincs szükség adásvételi szerződésre.

Ajánlatot saját osztrák jármű honosítására az alábbi űrlap segítségével kérhet

Osztrák forgalmi engedély "B" mező.
Osztrák forgalmi engedély "B" mező.

Osztrák jármű kivonatása a forgalomból ausztriában

Ahhoz, hogy ne kelljen tovább biztosítást és adót fizetni a jármű után Ausztriában, a forgalomból kivonatása meg kell, hogy történjen.

Osztrák forgalomból kivonás

Nem egységes Ausztriában a forgalomból kivonatás módja, ezért előzetesen kérünk mindenkit, hogy egyeztessen a helyi Zulassungsstelle-vel, és a biztosítójával!

A magyar rendszám kiadásakor az osztrák forgalmi engedélyt és törzskönyvet az ügyintéző bevonja.

Ez egyrészről jelenti azt, hogy osztrák eredeti forgalmi engedély és törzskönyv nélkül nem lehet itthon osztrák autót forgalomba helyezni, másrészről pedig azt, hogy az osztrák forgalmi engedélyt és törzskönyvet nem fogja tudni visszavinni Ausztriába a jármű kijelentéséhez

Kérdés esetén az alábbi e-mail-címen állunk rendelkezésre.

Osztrák kötelező biztosítás lemondása

Az osztrák kötelező felelősségbiztosítás nem fog megszűnni magától, azt a kinti biztosítóval előre le kell egyeztetni, hogy mit fognak bekérni ehhez.

Fontos! Az eredeti osztrák forgalmi engedély (Zulassungsbescheinigung Teil 1) és törzskönyv (Zulassungsbescheinigung Teil 2) nélkül itthon nem lehet forgalomba helyezni osztrák járművet. Ezeket tilos leadni a kinti biztosítónak!

Vagyonszerzési illeték mentesség hazatelepülőknek

Ha az eredeti osztrák rendszámával és forgalmi engedéllyel jön haza, a vagyonszerzési illeték alól mentességet tudunk intézni Önnek.

Regadó és regisztrációs adó ügyintézés

Használtautó rendelésre Ausztriából

Pl.: egyterű, városi terepjáró, kabrio, túramotor, hajóutánfutó, négykerékhajtás, benzin-gázüzemű stb.

 

 

Hogyan kell használt gépjárművet vásárolni Ausztriában?

A legfontosabb tudnivalók

Ausztriában az autóvásárlás hasonlóan zajlik, mint hazánkban. Természetesen fontos a kétnyelvű adásvételi szerződés, emellett számolnunk kell az ideiglenes rendszám költségeivel, amennyiben magunk szeretnénk hazahozni az autónkat. Bevett szokás az osztrák autókereskedők körében, hogy az eladni kívánt autót kivonatját a forgalomból, illetve a rendszámkeret is nagyobb, mint a magyar autók esetében.

Az alapvető ismereteken felül érdemes tisztában lennünk néhány dologgal, mielőtt osztrák használt autót vásárolnánk!

Vigyázat a határmenti kereskedőkkel!

Használtautó keresés során gyakran találkozhatunk olyan osztrák kereskedőkkel, akik a határhoz közeli telephelyről árulják autóikat. Ezek az eladók a magyar piaci igényekre alakítva teszik fel hirdetéseiket, hiszen tökéletesen tisztában vannak azokkal. Ennek megfelelően gyakran visszatekerik a kilométerórát és kínálnak olyan kedvező árú autókat, amelyek rengeteg rejtett költséget hordoznak magukban.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden határ közelében meghirdetett autóval problémák lesznek, de legyünk elővigyázatosak és ne dőljünk be a szinte már gyanúsan csábító ajánlatoknak.

Vigyázat a műszaki vizsga érvényességgel!

Az autók műszaki vizsga érvényesség igazolásának módszere a származási országtól függően változó.  Egyes országokban a hazai gyakorlathoz hasonlóan a forgalmi engedélyben találjuk feltüntetve,  Lengyelországban és Szlovéniában is. Azonban más országokban, melyek közé Ausztria is sorolható, külön okmány van erre a célra.

Az osztrák igazolás a „Gutachten“, mely elengedhetetlen a honosításhoz, mégpedig pecséttel ellátva. Enélkül csak úgynevezett egyedi forgalomba helyezési eljárás során kaphat magyar rendszámot az autó. Ez lényegesen drágább, valamint a hatósági műszaki vizsgálat is jóval szigorúbb.

Vigyázat a rozsdával!

Havazás után szembetűnő különbséget láthatunk a magyar és osztrák utak között, amit az alábbi videón megtekinthetünk. Ez többek között annak köszönhető, hogy Ausztriában egy más típúsú sót alkalmaznak az utak csúszásmenetesítésére. A rengeteg sózás miatt a korrózió sokkal jellemzőbb az ottani járművekre, 10 éves korban az osztrák autók nagy része már nagy foltokban rozsdás padlólemezzel rendelkezik. Az autók megtekintésénél különös figyelmet fordítsunk erre!

Vigyázat a p-rendszámmal!

Ausztria közelsége miatt a vásárlók nagy része választja azt a lehetőséget, hogy maga hozza haza a megvásárolt autót.

A hazahozatal megoldási lehetőségeként esetenként a P-rendszám bérlését választják, azonban a bérlés maga elég kockázatos és nem minden esetben szabályszerű. Ha a P-rendszám jogosulatlan használóját megállítja a rendőr, akkor ennek a vége 5.000 és 50.000 forint közötti helyszíni bírság lehet, feljelentés és egyéb szabálysértés esetében pedig akár 225.000 forintig terjedhet az összeg.

Léteznek különböző módszerek, melyek papíron legalizálják a használatot a rendőrök előtt. Ezek kellő körültekintés mellett sikeresen alkalmazhatóak. Ennél még biztosabb megoldás a P rendszámos szállítás sofőrrel.

FONTOS INFORMÁCIÓ! 2022. július 1-től a P rendszámot az I rendszám váltotta fel. Az I rendszám újítása, hogy immáron tartozik ideiglenes forgalmi engedély is hozzá, így külföldön is bátrabban lehet használni.

 

 

Osztrák járművek honosítása

Amikor osztrák autó honosításáról érdeklődnek nálunk, a következő kérdések szoktak felmerülni:

Milyen papírok kellenek hozzá?

Osztrák autónak mindig kell, hogy legyen:

  • 1 db eredeti forgalmi engedély: Zulassungsbescheinigungen Teil I
  • 1 db eredeti gépjármű törzskönyv: Zulassungsbescheinigungen Teil II
Osztrák autó import és behozatal

Ezen kívül nem kötelező, de hasznos ha van 1 db osztrák műszaki vizsga igazolás is, amelyen a Gutachten fejléc szerepel

Mennyibe fog kerülni összesen?

Kérjen pontos költségkalkulációt!

Elegendő egy fényképet küldenie a fenti e-mail címre az osztrák forgalmi engedélyről, ez alapján el tudjuk készíteni a mindenre kiterjedő honosítási költségkalkulációt.

Velünk nem érik meglepetések a végösszeget illetően, erre garanciát vállalunk.

Mennyi idő?

Minden külföldi autót be kell jelenteni hatósági műszaki vizsgálatra. Jelenleg átlagosan 3-4 hetet kell várni egy időpontra.

A magyar rendszámot a műszaki vizsga másnapján kiváltjuk, autóját már magyar rendszámmal adjuk viszsa.

Ha nem kapja meg másnap a magyar rendszámát, a munkadíj felét elengedjük.

Meg lehet-e egyedül csinálni?

Szinte mindent meg lehet egyedül is oldani, az autó honosítást is. Önnek kell eldönteni, kísérletezik vele, vagy olyanokra bízza, akik minden nap ezt csinálják.

Osztrák lízing autó

Egy autó forgalomba helyezésének rengeteg apró buktatója van, aki ezeket nem követi el pénzt és időt spórol. Igaz, hogy egyik oldalról fizet valamiért, amit ingyen is meg tudna magának csinálni, viszont rengeteg időt és idegeskedést, sőt bizonyos esetekben pénzt is megspórolunk azoknak, akik velünk honosítják autójukat.

HA MINKET BÍZ MEG...

Minden papírt előre rendesen átnézünk.

Ha valami hiányzik, előre szólunk és segítünk megoldást találni.

Nem közben fog kiderülni, hogy valami nincs meg,  ahogy sajnos gyarkan hallunk ilyen esetekről…

Igény szerint házhoz megyünk az autóért és másnap magyar rendszámmal hozzuk vissza.

Az autót ideiglenes („I”) rendszámmal mozgatjuk, mindenre kiterjedő biztosítási fedezet mellett.

Honosítás háztól házig - otthona kényelméből

Autóját az Ön által megadott helyszínen felvesszük és másnap magyar rendszámmal visszük vissza.

Országszerte egyedülálló honosítási szolgáltatásunk ügyfeleink maximális kényelmét szolgálja.

ELŐRE KISZÁMOLJUK A PONTOS KÖLTSÉGEKET, AMELYRE GARANCIÁT VÁLLALUNK!

Mi az első lépés?

Küldje el nekünk e-mailen az osztrák forgalmi engedélyt fényképen, valamint a felvételi címet.

Válaszul elküldjük a pontos honosítási költségkalkulációt, valamint a felvétel dátumát. A felvételt követő másnap már rendszám lesz autóján!

SZAKÉRTŐ SEGÍTSÉG A HONOSÍTÁSBAN

KÉRJEN TELEFONOS KONZULTÁCIÓT!