Az X-import.hu segít Önnek Ausztriában is!

Osztrák használt gépjármű behozatal

Miért érdemes Ausztriából behozni?

Az  osztrák használtautópiac évtizedek óta meghatározó szerepet játszik hazánkban, mivel a klasszikus autóexportőr országok közül Ausztria helyzekedik el hozzánk legközelebb.

Gyakori célpont, amennyiben spórolni szeretnénk az autó behozatalának átfutási idejében és a hazaszállítási költségek tekintetében is kedvezőbb a rövidebb távolságnak köszönthetően.

A gépjárművek előzetes megtekintése is sokkal egyszerűbb, ezért érdemes ezt az országot választanunk, akár továbbértékesítésről, akár saját részre való vásárlásról van szó.

Nézzük hát meg milyen jármű kategóriákat érdemes szemügyre vennünk Ausztriában!

Osztrák használt gépjármű piac közelsége

Az osztrák használtautópiacon hasonló számú járművet találhatunk, mint a magyar portálokon. Nemrég 6 különböző osztrák használtautó értékesítő oldalt hasonlítottak össze az ajánlatok száma és a felhasználói felület kezelhetőségének könnyedsége alapján. Az összehasonlításban a willhaben.at állt az első helyen, majd hozzá közelítő pontszámmal az autoscout24.at végzett. Emellett a gebrauchtwagen.at és automobile.at oldalakat érdemes megtekinteni, ha osztrák autót vásárlásán gondolkodunk.

Osztrák autó import és behozatal

Az eladó autók csaknem negyed részét teszik ki a rendkívül népszerű SUV (városi terepjáró) típusú járművek, emellett érdemes megnézni a kishaszonjárműveket, illetve a családi autók (kombik, egyterűek) választékát.

Osztrák elektromos autók piaca

Németországhoz hasonlóan Ausztriában is prioritás a környezetbarát járművek terjesztése. 2020. július 1-től a korábbi 3000 helyett már 5000 euró támogatást kaphatnak, akik elektromos autót vásárolnak, ezért az utóbbi évben rohamos növekedésnek indult az értékesített villanyhajtással ellátott járművek száma.

Ugyan még csak 0,7 százalékát teszik ki az elektromos és hibrid típusok Ausztria gépjárműállományának, a kedvezményeknek és a különböző kiváltságoknak köszönhetően (mint például a buszsáv használatának engedélye és a helyenként magasabb sebességkorlát) országszerte egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert.  
Jelenleg 11.000 darab elektromos és hibrid autó közül válogathatunk a willhaben.at oldalon, azonban előreláthatólag ez a szám a következő években sokkal magasabb lesz. 

Osztrák motorok piaca

Ausztriát a sokféleség szempontjából nehéz felülmúlni. Az országban kiépített, kiváló minőségű úthálózat áll rendelkezésre a motorozás szerelmeseinek. Rengeteg szerpentin, kanyarok, gyönyörű kilátás, az Alpok varázsa – ki ne élvezné ezt a szabadságot?

2020-ban összesen 570 760 motorkerékpárt tartottak nyilván az osztrák közúti forgalomban. Az utóbbi 20 éven belül több mint kétszeresére nőtt számuk, illetve az előrejelzések szerint a jövőben is hasonlóképp növekedni fog.
A legnépszerűbb kategória, melyből a legtöbb található az országban, az L3e járműkategóriába tartozó motorkerékpárok.

Jelenleg több, mint 20.000 eladó motorkerékpár közül válogathatnak az érdeklődők a willhaben.at oldalon, robogóktól kezdve, choppereken át, egészen a túramotorokig.

Osztrák lízing autók piaca

Az osztrák lízingtársaságok szövetségének adatai szerint a vállalatok egyre szívesebben veszik igénybe a teljeskörű szolgáltatást nyújtó lízingajánlatokat. A jelenlegi adatok szerint 5-ből 2 autó esik ebbe a kategóriába, azaz minden harmadik autó biztosan lízingelt.

Osztrák lízing autó

Az osztrákok számára rendkívül kedvezőek a lízingajánlatok magánszemélyként is, hiszen nem a tulajdonszerzés áll a központban, ha autókról van szó, sokkal inkább az, hogy minden 2-3. évben vadonatúj modellt vezethessenek.
Miután a rendszeresen karbantartott járműveket visszaveszik, különböző portálokon, rendszerint aukció formájában eladásra kínálják azokat.

Amennyiben egy egykori lízingautó után kutatunk, érdemes megtekinteni az exleasingcar.at oldalt.

Hogyan kell használt gépjárművet vásárolni Ausztriában?

A legfontosabb tudnivalók

Ausztriában az autóvásárlás hasonlóan zajlik, mint hazánkban. Természetesen fontos a kétnyelvű adásvételi szerződés, emellett számolnunk kell az ideiglenes rendszám költségeivel, amennyiben magunk szeretnénk hazahozni az autónkat. Bevett szokás az osztrák autókereskedők körében, hogy az eladni kívánt autót kivonatját a forgalomból, illetve a rendszámkeret is nagyobb, mint a magyar autók esetében.

Az alapvető ismereteken felül érdemes tisztában lennünk néhány dologgal, mielőtt osztrák használt autót vásárolnánk!

Vigyázat a határmenti kereskedőkkel!

Használtautó keresés során gyakran találkozhatunk olyan osztrák kereskedőkkel, akik a határhoz közeli telephelyről árulják autóikat. Ezek az eladók a magyar piaci igényekre alakítva teszik fel hirdetéseiket, hiszen tökéletesen tisztában vannak azokkal. Ennek megfelelően gyakran visszatekerik a kilométerórát és kínálnak olyan kedvező árú autókat, amelyek rengeteg rejtett költséget hordoznak magukban.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden határ közelében meghirdetett autóval problémák lesznek, de legyünk elővigyázatosak és ne dőljünk be a szinte már gyanúsan csábító ajánlatoknak.

Vigyázat a műszaki vizsga érvényességgel!

Az autók műszaki vizsga érvényesség igazolásának módszere a származási országtól függően változó.  Egyes országokban a hazai gyakorlathoz hasonlóan a forgalmi engedélyben találjuk feltüntetve,  Lengyelországban és Szlovéniában is. Azonban más országokban, melyek közé Ausztria is sorolható, külön okmány van erre a célra.

Az osztrák igazolás a „Gutachten“, mely elengedhetetlen a honosításhoz, mégpedig pecséttel ellátva. Enélkül csak úgynevezett egyedi forgalomba helyezési eljárás során kaphat magyar rendszámot az autó. Ez lényegesen drágább, valamint a hatósági műszaki vizsgálat is jóval szigorúbb.

Vigyázat a rozsdával!

Havazás után szembetűnő különbséget láthatunk a magyar és osztrák utak között, amit az alábbi videón megtekinthetünk. Ez többek között annak köszönhető, hogy Ausztriában egy más típúsú sót alkalmaznak az utak csúszásmenetesítésére. A rengeteg sózás miatt a korrózió sokkal jellemzőbb az ottani járművekre, 10 éves korban az osztrák autók nagy része már nagy foltokban rozsdás padlólemezzel rendelkezik. Az autók megtekintésénél különös figyelmet fordítsunk erre!

Vigyázat a p-rendszámmal!

Ausztria közelsége miatt a vásárlók nagy része választja azt a lehetőséget, hogy maga hozza haza a megvásárolt autót.

A hazahozatal megoldási lehetőségeként esetenként a P-rendszám bérlését választják, azonban a bérlés maga elég kockázatos és nem minden esetben szabályszerű. Ha a P-rendszám jogosulatlan használóját megállítja a rendőr, akkor ennek a vége 5000 és 50.000 forint közötti helyszíni bírság lehet, feljelentés és egyéb szabálysértés esetében pedig akár 225.000 forintig terjedhet az összeg.

Léteznek különböző módszerek, melyek papíron legalizálják a használatot a rendőrök előtt. Ezek kellő körültekintés mellett sikeresen alkalmazhatóak. Ennél még biztosabb megoldás a P rendszámos szállítás sofőrrel.

 

 

Az osztrák gépjármű behozatal költségei

Osztrák műszaki vizsga

37 euró

Export rendszám és biztosítás (kötelező ha a jármű lábon jön haza)

kb 110 euró

Hazaszállítás tréleren (ebben az esetben az exportrendszám opcionális)

120 – 170 ezer Ft

Hazai műszaki vizsgáztatás

8-tól 40 ezer Ft-ig

Eredetiségvizsgálat

17 – 20 ezer Ft

Regisztrációs adó

évjárat és köbcenti függvénye

Átírási illeték

teljesítmény és köbcenti függvénye

Okmányirodai illeték

20.500 FT

Honosítási munkadíj

60 ezer Ft-tól

SZAKÉRTŐ SEGÍTSÉG A HONOSÍTÁSBAN

KÉRJEN TELEFONOS KONZULTÁCIÓT!