Az X-IMPORT.HU SEGÍT NÉMETORSZÁGBAN IS!

Német használt gépjármű behozatala

MIÉRT ÉRDEMES NÉMETORSZÁGBÓL BEHOZNI?

A német egy autós nemzet. Európában sehol máshol nem találunk olyan országot, melynek ennyi saját autómárkája van.

A magyar használtautó piacon töretlen népszerűségnek örvendenek a Németországból behozott gépjárművek, a legtöbb autó innen érkezik hazánkba. Nem véletlen, hiszen sok német számára az autó sokkal több, mint pusztán közlekedési eszköz, ez pedig rendszeresen karbantartott és megkímélt gépjárműveket eredményez. A kedvező ár mellett a jobb felszereltség jellemzi a német használt autó állományt.

Nézzük meg milyen kategóriákat érdemes szemügyre vennünk!

Német oldtimerek piaca

2020-ban körülbelül 526.000 klasszikus autó volt Németországban forgalomban, amelyek közül 343.230 rendelkezett Oldtimer minősítéssel. A német autók esetében 1997 óta a rendszám végén egy „H” betű jelöli a veterán minősítést.

A németek szerint az igazi autó olyan, mint egy jó whisky: az életkor előrehaladtával értékesebbé válik. Ebből kifolyólag általánosságban elmondható, hogy kiemelkedő figyelmet fordítanak autóikra. A rendszeres karbantartásnak, a jó minőségű utaknak és üzemanyagnak köszönhetően remek állapotban tudják megőrizni autóikat. Emellett fontos megemlíteni, hogy az alkatrészek hozzáférhetősége jelentősen könnyebb az autók hazájában.

német oldtimer behozatala

A piac méretét tökéletesen tükrözi, hogy a legnagyobb német portálon, a mobile.de oldalon több, mint 10.000 Oldtimer autó keresi jelenleg új tulajdonosát.

Ritka modellek piaca

A német használtautó vásárlás előnyei közé tartozik, hogy olyan modellekhez férhetünk hozzá, amit hazánkban nem forgalmaznak. Bizonyos esetekben a nagyobb energiabefektetés és plusz kölségek árán olyan ritkaságokhoz juthatunk, melyek elfeledtetik a fáradalmakat.

ritka német autó

Jellemzően alacsonyabb áron részesülhetünk a vágyott presztízsben, legyen szó jobb felszereltségű fiatal autókról vagy Oldtimer minősítéssel rendelkező járművekről.

 

 

Érdemesebb eredetileg jobb felszereltséggel rendelkező autót keresni, mint utólag költeni néhány számunkra fontos kiegészítőre. Az évek során a különböző autók felszereltségi szintjei közötti hatalmas árbéli különbség lecsökkent. Ennek eredményeképp ma százezreket érő extrákhoz juthatunk különösebb felár nélkül.

német elektromos járművek piaca

Az utóbbi években jelentős lépéseket tett a német kormány a környezet védelméért. A tervezet részeként hamarosan minden német benzinkúton kötelező lesz elektromos töltőpontot üzemeltetni, illetve a villanyautók vásárlásához megítélt támogatás összegét és az autók értékhatárát is emelték. Az elnyerhető támogatás 3,1 millió forintig terjedhet, melyet német lakcímmel állampolgárságtól függetlenül igénybe vehetünk.

A növekvő népszerűséget támasztja alá, hogy 2021 januárjában 36 903 elektromos autó került eladásra az országban, ami a teljes eladások csaknem negyedét tette ki.

A mobile.de oldalon jelenleg több, mint 90.000 különböző Plug-in és egyéb hibrid, illetve teljesen elektromos használt autó elérhető, melyeket a hazai viszonyokhoz képest kedvező áron vásárolhatunk meg.

német elektromos autó

Német lízingautók piaca

német lízing autó

Németországban bevett gyakorlat, hogy a lízingautókat egy bizonyos kilométerszám után visszaveszik, majd később ezeket az autókat árverésre bocsájtják. A lízing népszerűsége a magánszemélyek körében is egyre elterjedtebb, hiszen a társadalmi presztízs miatt előszeretettel váltják autóikat 2-3 évente, illetve segíthet az üzemeltetési költségek megtakarításában is, hiszen az új autók általában energiatakarékosabbak.

A különböző weboldalakon, melyek használt lízingjárművek értékesítésével foglalkoznak, találkozhatunk eladó teherautókkal, motorkerékpárokkal, illetve autókkal. Jelenleg a legnagyobb magyar nyelven elérhető online autóaukciós portál az adesa.eu, amennyiben pedig német oldalakon szeretnénk böngészni, érdemes egy pillantást vetni a bca.com-ra.

hogyan kell gépjárművet vásárolni németországban?

A LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK

Németországban az autóvásárlás némileg eltér a Magyarországon bevett gyakorlattól. Az adásvétel menetében az első legfontosabb kitétel, hogy kétnyelvű adásvételi szerződést kössünk. Egy mintaszerződést itt tekinthet meg. 


Természetesen ezen felül is vannak olyan sajátosságok és veszélyek, melyekre érdemes ügyelnünk.

vigyázat a HAZASZÁLLÍTÁSsal!

Fontos tudnunk, hogy Németországban a rendszám a tulajdonos nevén van, ami a hazaszállítás során okozhat problémát a felkészületlen vásárlóknak. Esetenként az eladó felkínálja azt a lehetőséget, hogy az autót hazavezessük, majd később postázzuk el a rendszámot. Kényelmes megoldásnak tűnhet, azonban az ideiglenes „piros szélű“ rendszám igénylésével biztosítást is köthetünk, melynek érvényességi ideje választható. Ezzel a lépéssel 1-2 óra ügyintézési idő és 50-100 euró árán nem kívánt kellemetlenségeket előzhetünk meg, amennyiben a hazaút során valamilyen probléma merülne fel.

VIGYÁZAT A MAGYAR KERESKEDŐKKEL!

Egyes hazai kereskedők a Németországban megvásárolt használtautót a magyarországi első forgalomba helyezés során a vevő nevére helyezi forgalomba. Amennyiben ezt a megoldást választja az ügyfél, nem a kereskedővel szerződik az autóvásárlásról, hanem közvetlenül az autó német tulajdonosával. Amennyiben a kereskedő nem áll szerződéses viszonyban a vevővel, az hiába fordul hozzá garanciális problémákkal, így általában meglévő hibákkal rendelkező autóknál használják ezt a módszert.  Előfordul olyan eset is, amikor a külföldi autókat értékesítő kereskedők már eleve egy olyan adásvételi szerződést kínál a vásárló felé, amin a külföldi tulajdonos szerepel, így fokozott figyelmet kell fordítani ennek ellenőrzésére.
Természetesen senki nem szeretne hosszadalmas külföldi perekbe bonyolódni, ezért érdemes a megfelelő felek között megköttetni az adás-vételi szerződést, így a kereskedőnek kell felelősséget vállalnia az autó hibáiért.

VIGYÁZAT A fizetéssel!

Mennyi készpénzt vihetünk magunkkal? – Valószínűleg a legtöbben nem is gondolnak erre a kérdésre, miközben külföldi autók vásárlására gondolnak.  A jelenlegi hivatalos álláspont szerint autóvásárlási céllal fejenként kevesebb, mint 10.000 euró nagyságú összeget vihetünk magunkkal, azzal megegyező vagy azt meghaladó készpénz esetén pedig jelentenünk kell a német vámhivatalnak (Bundesfinanzministerium).  Lehetséges megoldás, ha jelentjük az említett hatóságoknak, vagy elektronikus úton bonyolítjuk le a tranzakciót.
Amennyiben átutalás szükséges, a legegyszerűbb a bankkártyás fizetés, azonban erre legfeljebb a kereskedében van mód. Ebben az esetben érdemes arra ügyelni, hogy a bankkártya tranzakciós limit ne korlátozza a számla kiegyenlítését.

A német gépjármű behozatal költségei

Német ideiglenes rendszám és biztosítás – 9 napos

75 euró

Német ideiglenes rendszám és biztosítás – 15 napos

90 euró

Német ideiglenes rendszám és biztosítás – 30 napos

120 euró

Biztosítás

30 – 40 euró

Hazaszálítás gyűjtőtréleren

130 – 180 ezer Ft

Hazai műszaki vizsgáztatás

8-tól 40 ezer Ft-ig

Eredetiségvizsgálat

17 – 20 ezer Ft

Regisztrációs adó

évjárat és köbcenti függvénye

Átírási illeték

teljesítmény és köbcenti függvénye

Okmányirodai illeték

20.500 FT

Honosítási munkadíj

60 ezer Ft-tól

SZAKÉRTŐ SEGÍTSÉG A HONOSÍTÁSBAN

KÉRJEN TELEFONOS KONZULTÁCIÓT!