Az X-import.hu segít önnek Norvégiában is!

Norvég gépjármű behozatal

Mit érdemes Norvégiából behozni?

Norvégia messze van, valamint nem uniós tagállam. Emiatt a behozatal költséges és meglehetősen sok szervezést igényel. Ennek ellenére vannak, akik norvég járműveket hoznak be.

Lássuk, hogy miért érheti meg Norvégiából járművet behozni!

Norvég gépjármű behozatal, honosítás, forgalomba helyezés, vámkezelés

Norvég elektromos járművek

2021-ben a Norvégiában eladott autó 65 százaléka tisztán elektromos meghajtással volt szerelve. A maradékból 22% plug in hibrid járművek voltak.

A legnépszerűbb elektromos autók Norvégiában:

 • Audi Q4 e-tron
 • BMW iX
 • Ford Mustang Mach-E
 • Ioniq 5
 • Kia EV6
 • Mercedes EQA
 • Mercedes EQC
 • Nissan Leaf
 • Polestar 2
 • Porsche Taycan
 • Volkswagen ID.4

Az új elektromos autókra Norvégiában teljes ÁFA-kedvezményt terveznek bevezetni, melynek révén a használt autók ára is csökkenésnek indulhat.

Drasztikus árcsökkenés Norvégiában

A norvég parlament nemrég 2025-től betiltotta a belső égésű motorral szerelt autókat.

Az utóbbi 2-3 évben már egyébként sem nagyon adtak el nem elektromos új autót Norvégiában, de ez az új törvény végképp megpecsételte a sorsát a hagyományos autóknak.

Norvég elektromos autó törvény

A norvég nem elektromos autók ára érthető módon zuhanórepülésben van. Akár 60-70%-al is olcsóbban juthatunk bizonyos típusokhoz kint, mint itthon. 

A csábító árrés ellenére óva intünk mindenkit, hog előzetes és körültekintés nélkül fejest ugorjon norvég autó behozatalába. A folyamat számos buktatót rejt, amelyekre fel kell készülni.

vám- és áfa-mentesség hazatelepülőknek

Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, emiatt minden behozott jármű vámeljárásra kötelezett.

Aki legalább egy évet élt Norvégiában, majd visszaköltözik Magyarországra személyes vagyontárgyait vám- és ÁFA-mentesen hozhatja haza. Fontos feltétel járművek esetén, hogy igazolhatóan legalább hat hónapja a kérelmező tulajdonában vagy használatában kell, hogy álljon a jármű.

A hazatelepülő vámmentesség kizárólag Magyarországon folytatható le. Fontos, hogy ezen járművek ne kerüljenek vámkezelésre már Dániában vagy Németországban a belépéskor.

Norvég prémium autók piaca

Norvég prémium autó behozatal

Norvégia rendkívül gazdag ország, az átlagember jövedelmi viszonyai szinte elképzelhetetlenek az átlag magyar számára. Ebből fakad, hogy a norvégok egy jelentős része könnyedén enged meg magának olyan járművet, amely Magyarországon prémiumkategóriának számít.

Norvégiában rendkívül nagyszámú felső kategóriás használt autót találunk, amelyek a magyar árakhoz képest jelentősen kedvezőbb árszinvonalon várják új gazdájukat.

Hogyan kell gépjárművet vásárolni Norvégiában?

A legfontosabb tudnivalók

A norvég forgalmi engedélyből eredeti példány szükséges mind a vámkezeléshez, mind a magyarországi honosításhoz és vámkezeléshez. 

Vigyázat a csalókkal!

Szélhámosok mindenhol vannak. Több olyan történettel is találkoztunk, amikor isten háta mögötti norvég városokból árultak lakóautót vagy egyéb nagyobb értékű ritka járművet. Arra játszanak, hogy senki sem fog odautazni megnézni az autót, képek alapján előleget kérnek és ígérik, hogy a szállítást is ők szervezik. Ugyanez a módszer távoli skót települekről is ismert. A végeredmény mindig ugyanaz, az előleg felvétele után az illetőnek nyoma vész.

Vigyázat a rendszámmal!

Ha a járműn van norvég rendszám, az ahhoz tartozó biztosítás a tulajdonos nevére szól

Norvég export rendszám

Külföldiként kizárólag ideiglenes norvég exportrendszámot tudunk igényelni, amivel nincs norvég állandó lakcímünk. A norvég kiviteli rendszám egy bizonyos dátumig szól csak, ami egyértelműen fel van tüntetve rajta. Az érvényességi dátum egyben a rendszám mögött álló kötelező felelősségbiztosítás végdátuma is.

Számoljunk az ÁFA költségével!

Minden Norvégiából hozott jármű vámköteles. Sokan nem tudják, hogy a vámáruk után nem csupán vámot, hanem ÁFA-t is kell fizetni. Az ÁFA összegét a vámmal növelt járműértékre vetik ki. Amikor azt számoljuk, hogy megéri a járművet behozni, így kell kalkulálni.

Norvég autó import ügyintézés
SZAKÉRTŐ SEGÍTSÉG A HONOSÍTÁSBAN

KÉRJEN TELEFONOS KONZULTÁCIÓT!