EU-S JÁRMŰVEK HONOSÍTÁSA

Egyszerűsített honosítás

Érvénes uniós műszaki vizsga esetén

MIT KELL TUDNI?

Csak EU-s műszaki vizsga esetén

Az egyszerűsített honosítás csak akkor lehetséges, ha uniós tagállamból származik a jármű és van rajta érvényes műszaki vizsga a származási országból. A műszaki vizsga tényéről természetesen az adott uniós tagállamban kiállított igazolással kell rendelkezni. A Nemzeti Közlekedési Hatóság saját hatáskörben dönti el, hogy elfogadja-e az adott benyújtott műszaki igazolást. Három évesnél fiatalabb járművek esetében automatikusan szokták vélelmezni a műszaki vizsga meglétét.

Nincs szükség külön műszaki vizsgára

Az érvényes uniós műszaki vizsga kiváltja a magyar műszakiztatást. Ilyenkor csak a külföldi műszakit kell “honosítani”. 

A Közlekedési Hatóságnál be kell mutatni a járművet!

Annak ellenére, hogy nem kell műszaki vizsgát csinálni, a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál kötelező szemléztetni a járművet. Erre ugyanúgy kell bejelentkezni, mint ha teljes műszaki vizsgát kérnénk. 

Hol kérhető az egyszerűsített honosítás?

Nemzeti Közlekedési Hatóság

Az EU-s tagállamból származó járművek egyszerűsített honosítása kizárólag a Nemzeti Közlekedési Hatóság által üzemeltetett fővárosi és megyei vizsgaközpontokban lehetséges. 

Időpontkérés

A honosításra előre időpontot kell kérni, amelyet az adott vizsgaállomás visszaigazol. Csak ezen igazolással lehetséges a honosításhoz szükséges műszaki szemle. Amennyiben nem ismeri az Ön régiójában illetékes vizsgaközpont elérhetőségeit és időpontot szeretne foglalni, forduljon hozzánk bizalommal!

Gyorsított eljárás

Sokan kérdezik, hogy lehetséges-e sürgősségi vagy gyorsított eljárásban kérni a honosítást. Ilyen lehetőség azonban nincs, viszont munkatársaink segítenek a legkevésbé leterhelt vizsgaközpontok egyikét kiválasztani, így hamarabb sorra kerülhet gépjárműve. 

Mennyibe kerül?

Műszaki szemle (egyszerűsített honosítás)

8 ezer Ft

Eredetiségvizsga

17-20 ezer Ft

Regisztrációs adó

Átírási illeték

Okmányirodai illeték

20.500 Ft