X-import.hu - Az ön honosítási szakértője

Gépjármű behozatal az Egyesült Királyságból

Minden, amit az Egyesült Királyságból történő gépjármű importról tudni kell.

legfontosabb tudnivalók

ÁFA- és vámfizetési kötelezettség

2021. január elseje óta Anglia nem tagja a közösségi vámuniónak. Emiatt minden termék, amit az Egyesült Királyságból hozunk be az Európai Unióba vámköteles. A vámkötelesség egyúttal ÁFA-fizetési kötelezettséget is jelent. 

Ez Angliában vásárolt vagy onnan behozott használt gépjárművekre is igaz. A vámot és ÁFA-t meg lehet fizetni Magyarországon vagy bármely másik EU-s tagállamban is. Ha Magyarországon fogjuk utána honosítani a járművet, attól még nem kötelező itthon vámoltatni.

Figyelem! Vámolás előtt meg kell győződni arról, hogy a jármű megfelel-e az EU-s műszaki előírásoknak. EURO 6 környezetvédelmi besorolás alatti járműveket csak hazatelepülés esetén fogadnak be műszaki vizsgára!

Kell, hogy érvényes legyen az angol műszaki (MOT)?

EU-s autóknál, motoroknál és teherautóknál nagy előny, ha van érvényes műszaki vizsga. Unión kívülről származó járműveknél viszont teljesen mindegy, hogy érvényes-e a műszaki, így is úgy is újra le kell őket műszakiztatni a forgalomba helyezéshez. 

Emiatt teljesen mindegy, hogy megvan-e az MOT igazolás, mert semmire sem megyünk vele a honosítás során. 

Meg kell felelni az EU-s normáknak és szabványoknak!

Unión kívülről hozott járműveknél fokozottan ellenőrzésre kerül, hogy megfelelnek-e a különböző EU-s műszaki, biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak. A Brexit révén tehát az angol autóknál szigorúbb ellenőrzésre kell számítani, ezért fontos, hogy körültekinítően készítsük elő a behozatalt.

Angliából hazatelepülés

Vám- és ÁFA-mentesség

Az a magyar állampolgár, aki legalább 1 év és egy napot élt Angliában, hazatelepülés esetén vám és ÁFA-mentesen hozhatja magával gépjárművét. A hazatelepülő státuszt a vámhatóság bírálja el, ehhez igen komoly dokumentáció benyújtása szükséges. Az egyéves életvitelszerű kint tartózkodáson felül igazolni kell, hogy a jármű legalább hat hónapja a kérelmező használatában van.

Benyújtandó dokumentumok

Szakértőnk segít Önnek áttekinteni, hogy milyen dokumentumokra lesz szükség a vámeljárás során a vám- és ÁFA-mentességhez. Ennek első lépése a hazatelepülő jogosultság előszűrése.

Jobbkormányos autók - lámpacsere

Alapvető közlekedésbiztonsági követelmény, hogy egy autó fényszórója ne vakítsa el a szembejövő forgalmat. Ez alól nincs kivétel.

A jobbkormányos járművek fényszóróinak foncsorozása úgy van kialakítva, hogy balra húznak. Ezzel a magyar utakon pont a szembejövő autós szemébe világítanak.

Emiatt a jobbkormányos autók NEM MENNEK ÁT A MŰSZAKI VIZSGÁN.

Mi a megoldás?

A legtöbb jobbkormányos jármű esetében a lámpacsere az egyetlen megoldás.

Alvázszám alapján szakértőnk ajánlatot készít Önnek a lámpacserére.