LUXUSKATEGÓRIA

TIPP AUTÓ

Tipp autó

4002 Debrecen, Szikgáti út 2.

Olcsó benzines

Jánosi Gépjármű Kereskedés

János Gépjármű Kereskedés

8000 Székesfehérvár, Kadocsa u. 45.

Elektromos autók

Kedvenc Autókereskedés

Kedvenc Autókereskedés

1037 Budapest, Bécsi út 277.

Városi terepjárók

Autócentrum

Autócentrum

2837 Vértessszőlős, Határ út 1-3.

Kabriók

All-car

All-car

1151 Budapest, Külső Fóti út. 26.

NEM VENNE, HANEM ELADNA?

Külföldi okmányos autót eladni nem könnyű. Összeszedtük milyen komplikációkra érdemes felkészülni azoknak, akik honosítás nélkül akarnak külföldről behozott járművet itthon értékesíteni.

Szállítás

Ha lejárt a külföldi rendszámhoz tartozó biztosítás vagy a külföldi műszaki vizsga, esetleg eleve nem volt rendszám az autón, akkor a jármű mozgatása probléma. Még egy próbakörre sem tudjuk így elvinni az érdeklődőket, hiszen rendszám nélküli autót azonnal kiszed a rendőr.  

Mi a megoldás?

P rendszám: lejárt okmányos járművek mozgatására a P rendszám optimális megoldás lehet. Fontos, hogy a jogszabályi rendelkezéseket tiszteletben etartva történjen a P rendszám használat. 

Tréleres szállítás: tréleren rendszám nélkül is lehet szállítani bármilyen járművet. Fontos, hogy a tréler vezetője megfelelő jogosítvánnyal és biztosítással rendelkezzen. A tréler természetesen autómentő is lehet. 

JOBBKORMÁNY

Elsősorban az Egyesült Királyságból és Írországból, de elvétve más helyekről (pl.: Málta, Ciprus) érkeznek jobbkormányos autók. Ezen járművek nem felelnek meg a baloldali közlekedésnek. Vannak, akik keresnek jobbkormányos autókat Magyarországon, de általában csak akkor, ha már magyar papírokal rendelkeznek.

Mi a megoldás?

Lámpatestek cseréje: a jobbkormányos autók kizárólag akkor felelnek meg a hazai műszaki vizsgálaton, ha a lámpatestek jobboldali közlekedésre vannak beállítva. Az esetek többségében ehhez a lámpatestek cseréjére van szükség. 

LEJÁRT OKMÁNYOK

Lejárt okmányok alatt azt értjük, amikor egy külföldi járműnek nincs érvényes műszaki vizsgája, forgalomi engedély nem tud lejárni. A forgalmi engedély csak elveszni tud, ami óriási nagy baj. Ha a műszaki vizsga járt le, az nem feltétlenül akkora probéma. 

Mi a megoldás?

Egyedi forgalomba helyezési eljárás: a “honosítás” a gépjármű behozatal világában valójában egy szakkifejezés, ami kifejezetten arra utal, amikor egy külföldi jármű műszaki vizsgája kerül honosításra. Ennek feltétele, hogy a jármű EU-s tagállamból származzon és a meghatározott formátumú külföldi műszaki vizsga igazolással rendelkezzen. Minden egyéb esetben úgynevezett egyedi forgalomba helyezési eljárásra van szükség.